Így motiváld hatékonyan munkatársaidat

Minden vezető szeretne motivált, elkötelezett munkatársakkal dolgozni, ám gyakran a gyakorlati megvalósítás előtt már tanácstalanul áll. Cikkünkben ebben szeretnénk segítséget nyújtani néhány egyszerűbb, de annál hatékonyabb módszerrel.

Milan

Amikor motivált alkalmazottakra gondolunk, akkor olyan emberek jelennek meg előttünk, akik nem teherként, hanem élményként tekintenek munkájukra. Első sorban tehát az a célunk, hogy a munkahelyen töltött időt kellemes időtöltéssé alakítsuk. De mégis mire van ehhez szükség? A legegyszerűbb, ha magukat az érintetteket kérdezed meg. Hidd el egy ilyen egyszerű gesztus is hatalmas lökést tud adni a munkavállaló és a munkáltató kapcsolatában, főleg, ha a visszajelzéseket tettek is követik. Ha pedig a visszajelzésnél tartunk, nagyon fontos, hogy a munkatársak is folyamatos és korrekt értékelést kapjanak, hogy érezzék, a szervezet személy szerint is törődik velük.

Természetesen általában mindenki szívesebben tölti idejét a családja körében, ezért arra kell törekednünk, hogy a munkatársaikra második családjukként tekintsenek az alkalmazottak. Ennek kialakítására már a kiválasztás során oda kell figyelni. Érdemes a potenciális munkavállalók esetében a szakmai készségeken túl a személyiség jegyek feltérképezésére is hangsúlyt fektetni, így megbizonyosodhatunk róla, hogy szívesen fog a jelenlegi kollégákkal együttműködni, valamint a már kialakult csapat is befogadó lesz vele szemben. Ügyelni kell rá, hogy a munkatársak közötti kapcsolat ne kizárólag a munkára korlátozódjon. Rendszeresen szervezzünk olyan programokat, melyek kapcsán lehetőség nyílik a kötetlen beszélgetésekre, egymás jobb megismerésére. Ennek kiváló módja például havi szinten kvízjátékok szervezése, egy sportesemény közös megtekintése, vagy, amennyiben infrastrukturális lehetőségeink megengedik, egy-egy közös főzés.

Persze havi szinten tudunk szervezni hasonló eseményeket a csapat összhangjának, kémiájának javítása érdekében, azonban talán a legfontosabb tényező ebben a tekintetben a munkatársak közötti napi interakciók minősége. Vezetőként viszont éppen erre a legnehezebb a ráhatásunk, hiszen nem állhatunk ott mindenki mellett, hogy előremozdítsuk, bátorítsuk a közös munkát. Ezt a folyamatot segíteni tudjuk egy megfelelően ösztönző munkakörnyezet kialakításával. Például egy tágas, világos irodában, ahol egy légtérben dolgoznak a kollégák, könnyebben alakul ki a rendszeres kommunikáció, mely nélkülözhetetlen része a támogató közegnek. Ha viszont ezek a lehetőségek nem adottak, akkor is törekedni kell olyan gyakorlat kialakítására, mellyel kialakul a közvetlen érintkezés a munkatársak között. Itt pedig vissza kell térni a munkavállalók visszajelzés iránti igényére, melyet nem csak “felülről”, hanem közvetlen környezetüktől is elvárnak. Ennek is megfelelő lehetőséget kell biztosítani mindenki számára.

Ennek a problémakörnek a megoldására ma már szoftveres támogatás is létezik, melynek segítségével még egyszerűbben érhetjük el, hogy motivált munkatársakkal dolgozzunk nap mint nap.

 

Ajánlott bejegyzéseink

Így motiváld hatékonyan munkatársaidat

Amikor motivált alkalmazottakra gondolunk, akkor olyan emberek jelennek meg előttünk, akik nem teherként, hanem élményként tekintenek munkájukra. Első sorban tehát az a célunk, hogy a...

Milan 2019. jún 27.

Generációk a munkaerőpiacon

X generáció Az X generáció az 1965 és 1980 között születettek generációja. Szüleik a korai baby boomerek és ők a szülei a „legfrissebb” Z generációnak. Olyan világba születtek,...